Dupa un traseu lung strabatut din Germania, din muntii Padurea Neagra, traversand sapte tari si in total o distanta de 2840 km, Dunarea creeaza la varsarea sa in Marea Neagra un adevarat paradis al naturii, Delta.
Un tinut exotic cu mii de specii diferite de plante, animale si insecte si cu cea mai bogata varietate de pasari intalnita pe continentul european, Delta Dunarii a fost declarata de catre UNESCO, Rezervatie naturala.
Oamenii Deltei, peste 27.000, locuiesc in 32 asezari, 20% reprezentand populatia orasului Sulina.
Tulcea este considerata poarta de intrare in Delta Dunarii. Este un oras de circa 70.000 de locuitori, pe locul asezarii geto-dace Aegyssus. Recunoscut pentru diversitatea etnica si multiculturalitate, orasul este un exemplu de convietuire intre romani, bulgari, greci, rusi, lipoveni, turci, italieni, germani, aromani, ucrainiei, maghiari, evrei, rromi.
Judetul Tulcea este apreciat pentru podgoriile de vin, cele mai importante fiind Podgoria Istria-Babadag si Podgoria Sarica-Niculitel. Turistii se pot bucura de o varietate mare de soiuri de struguri precum: Riesling Italian, Merlot, Muscat Ottonel, Pinot Noir, Pinot Gris, Feteasca Regala, Feteasca Alba, Aligote, Babeasca neagra etc.
Iata cateva dintre punctele turistice ale Tulcei:
Acvariul – Centrul Muzeal Ecoturistic "Delta Dunarii": Str. 14 noiembrie nr. 1, Program: 10 – 18, Luni: inchis
Muzeul de Istorie si Arheologie: Parcul Monumentul Independentei, Str. Gloriei
Muzeul de Etnografie si Arta Populara: Str. 9 Mai, nr. 4, Tel: 02340 516 204, Program: 8 – 16, Luni: inchis
Muzeul de Arta Tulcea: Str. Grigore Antipa, nr. 2, Tel: 0240 513 249, Program: 8 – 16, Luni: inchis
Monumentul Independentei – situat in Parcul Monumentul Independentei