Timp Liber

Pensiunea Delta Dunarii

Centrul eco-turistic „Delta Dunarii” (Acvariul)

Centrul eco-turistic „Delta Dunarii” (Acvariul) care contine 50 de specii in 27 de bazine si diorame, in care sunt reconstituite ecosistemele din nordul Dobrogei, si care ilustreaza, cat mai aproape de realitate, fauna piscicola din Delta Dunarii si Marea Neagra.

Acvariul este populat de sute de pesti exotici in culori incantatoare, rechini, pesti clovni, chinezesti, corali si stele de mare, completand decorul subacvatic de vis. Mai multe detalii: http://icemtl.ro/centrul-muzeal-eco-turistic-delta-dunarii/

Monumentului Eroilor

nitiativa ridicarii Monumentului Eroilor a apartinut Ligii pentru propasirea Dobrogei, condusa de poetul Ion Nenitescu, prefectul judetului. Piatra de temelie a fost pusa in octombrie 1879, cu prilejul vizitei la Tulcea a domnitorului Romaniei, Carol I de Hohenzolern, insotit de Mihail Kogalniceanu, Carol Davila si Dimitrie Lecca, ministrul de razboi.

La baza fundatiei au fost ingropate alaturi de pergament si decoratiile lui Carol Davila. In parcul monumentului se poate vizita si Muzeul de Istorie si Arheologie.

Acesta detine aproape 90.000 de piese arheologice, numismatice si epigrafice, organizate pe colectii: ceramica, bronzuri, piesele sculpturale si epigrafice, podoabe, obiecte paleocrestine si crestine, numismatica.

Muzeul de Etnografie si Arta Populara

Muzeul de Etnografie si Arta Populara detine un numar de aproximativ 6.400 de piese împartite in colectia de etnografie – unelte agricole si pentru cresterea animalelor, de pescuit, colectie de piese de arama; si colectia de arta populara – tesaturi de uz casnic si decorativ, piese de port si podoabe.

Muzeul gestioneaza si Casa Memoriala a scriitorului dobrogean Panait Cerna, Casa Panaghia din Babadag – o frumoasa expozitie de arta orientala si Muzeul Satului Dobrogean de la Enisala – cu o gospodarie taraneasca conservata „in situ”. Acest ansamblu cuprinde si grajdul pentru animale, sopronul, bucataria si cuptorul de vara, porumbarul, fântâna.

Mai multe detalii: http://icemtl.ro/muzeul-de-etnografie-si-arta-populara/

Muzeul de Arta

Muzeul de Arta este gazduit intr-o frumoasa cladire, monument de patrimoniu arhitectural construit in stil neoclasic pe malul fluviului Dunarea, Muzeul de Arta din Tulcea se mandreste de ocrotirea a 7 colectii, 6280 de lucrari de pictura, sculptura, icoane, grafica, gravura si arta decorativa.

Mai multe detalii: http://icemtl.ro/complexul-muzeal-de-patrimoniu-cultural-nord-dobrogean/muzeul-de-arta/

Manastirea Celic Dere

Manastirea Celic Dere este situata la 30 km de municipiul Tulcea, intre satele Posta si Telita, pe valea Cilicului si a fost fondata catre mijlocul secolului al XIX-lea ca manastire de maici. Biserica a fost ridicata la inceputul secolului 20, este opera arhitectului Toma Dobrescu si printre putinele constructii etajate de acest gen din Romania.

La demisol se gaseste biserica de iarna, la parter, biserica de vara. Muzeul manastirii, detine cateva obiecte de cult valoroase precum: 43 de carti bisericesti tiparite intre 1643- 1843. Exemplarul cel mai valoros al colectiei este, fara indoiala, Biblia de la Bucuresti, din 1688.

Mai multe detalii: http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-celic-dere-67965.html

Basilica de la Niculitel

Basilica de la Niculitel este monumentul paleocrestin de la poalele dealului Piatra Rosie. Fundatia este deasupra unor morminte martirice: Zotlkos, Attalos, Camasis si Phillippos care au fost identificati intr-un sicriu colectiv, aflat in partea superioara a criptei.

Basilica si cripta-martirium au fost construite dupa anul 370 e.n. in timpul Imparatului Valens, pe locul unui vechi mormant din sec. III e.n. Vestigiile arheologice atesta existenta unei asezari romano-bizantine a carei vechime se incadreaza tot in sec. IV e.n.

Mai multe detalii: http://www.tulcea.djc.ro/ObiectiveDetalii.aspx?ID=20

Manastirea Cocos

Manastirea Cocos dateaza din anul 1853, alaturi de biserica veche construita din pamant si nuiele, ambele rezistand pana in anul demolarii 1910.

La sfarsitul anului 1911 constructia bisericii mari ce este terminata si in toamna anului 1913, este pictata  de catre pictorul italian F. de Biasse in stil neo-bizantin. Manastirea se lauda cu punctul “Toaca”, pe dealul din spatele manastirii unde este o panorama superba a manastirii si imprejurimilor.

Mai multe detalii: http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-cocos-67799.html

Manastirea Saon

Manastirea Saon a luat fiinta sub stapanirea otomana in anul 1846, prin plecarea unor calugari de la Manastirea Celic-Dere. Cei veniti la Saon au ridicat aici din chirpici cateva chilii si un Paraclis ca metoc al Manastirii Celic-Dere.

Dupa revenirea Dobrogei la Patria-Mama, Saonul impreuna cu toate bisericile si manastirile acestor locuri au trecut sub jurisdictia Episcopiei Dunarii de Jos de la Galati.

Mai multe detalii: http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-saon-67919.html

Satul pescaresc Tulcea

Satul pescaresc Tulcea, un muzeu in aer liber al Deltei Dunarii, este amplasat la marginea orasului pe drumul spre Mahmudia. Este vorba despre o asezare cu locuinte traditionale, cherhana, mori de vant si o biserica, care reflecta realitatea satului autentic din delta.

Obiectivul cuprinde un parc tematic sistematizat cu trei alei majore ce incearca sa reonstituie bratele Dunarii, pe fiecare fiind amplasate constructii reprezentative localitatilor din Delta Dunarii.

Mai multe detalii: http://satpescaresctulcea.ro/